18 Şubat 2009 Çarşamba

ergenekon.tc+burak-arıkan


Lüks Apartmanının 6. katı. galeri, sanat mekanı ya da benzer bişi degil. bildiginiz bir ev burası. asansor yok, sanat için biraz tırmanmak gerek. tırmandıkça ses artıyor. bu buyuk bir kalabalıgın sesi degil ne yazık. içerde barış'ın muzikleri bagırıp, çagırıyor.
Burak'ın bir zaman evvel dugumkume'den mustuladıgı ergenekon, dijital ortamdan fiziksel mekana tasınmıs. mekanın genelinde, belki icerde cok sayıda reklamcı-clubber oldugundan, bir parti-oncesi havası hakim. ancak iddianame "tum ciddiyetiyle" bir odayı duvardan duvara doldurmus.tum bunları okumanın delirticiligi, hepsini bilmeden yasamıs olmanın hafifligiyle birleşince ortaya enteresan bir bileşim cıkıyor.bir yanda youtube'dan abdullah catlı'nın ses kayıtlarını indirebilmek, bir yanda geceyarısı muhtırasını internetten veren askeriye, ote yanda uzak sandıgımız yakınlıkların, baglana baglana sarmal olan akrabalıklıkların gorunur olusu..yerleştirmenin tamamı, bugun etrafta olan biteni anlamaya calısırken, anlamsızlıklarıyla birlikte meseleyi kendi diline tercume etmenin ve bu dili gorselleştirme cabasının bir urunu. 2455 sayfanın yarattıgı karmasanın ve uzaklıgın, bizim dısımızda olup bitiyor gibi gorunen ve bir yanıyla da memleketlinin bir an bile olsa, acaba benim de bir baglantım cıkacak mı diye ironiyle de olsa suphe duydugu durum/olay, bir bicimde bir dilden gorulur oluyor. butun bu aglarla oynanabilir, yer degiştirmelerle degişen merkeziyetler ve kumelenmeler gorulebilir oluyor. adını bilmedigimiz adamların agır mafyatik baska adamlarla homurdanmaları bazen bir tuhaf urperti-suphe yaratıyor. belki de en onemlisi, okunamaz olan o koca sarmalın ipleri cozuluyor, anlamlanıyor.
devletin memurlarının stampaları, az biraz şekil degiştiriyor. sitenin(ergenekon.tc)yonlendiricisi, kendi mekanlarının keşfedilmesini bekleyen bir nesne oluyor. sergi, meselesi, meseleyi ele alışı, yerleştirmesiyle ziyadesiyle Burak'ın elinden çıkan bir iş oldugunu gosteriyor. Burak'ın onceki diyagramlarına, mypocket'a, user labor'a da goz kırpıyor. merakla ve heyecanla bekledigimize deger bir calisma olmus. Fazlasını yazmak, daha iyisi gormek gerek.
burak arıkan
http://www.ergenekon.tc/
http://deluks.org/

1 yorum:

Boran Güney dedi ki...

Azra, şahane bir yorum olmuş. "Clubber" tabiri, biraz eski moda olsa da, aslında bu happening(?) için çağırdığımız lümpen, apolitik, yabancılaşmış genç insanlara uygun bir etiket olabilir. Zaten amacımız, Türkiye cumhuriyeti eğitim sisteminin has meyvaları olan bu insanların biraz gözünü açmak sanırım.. Tabi göz açıldı mı, yoksa amaç şarap içip sosyalleşmek için bir bahane yaratmak mı bunu bilmiyorum, ama herhangi bir sergi açılışı için de aynı eleştiri getirilebilir. Çok teşekkür ederiz haber için.