13 Mart 2010 Cumartesi

Tophane Art Walk ve Pazar Günü@Grizine

Son yıllarda Tophane’de açılan sanat galerileri İstanbul’daki sanat ortamında kuşkusuz bir dinamik oluşturdu. Tütün Deposu, Hafriyat, İstanbul Bienali mekanlarının Tophane’de veya Tophane’ye yakın olması bu mekansal tercihte önemli bir etkendi. Diğer önemli bir faktör ise İstiklal Caddesi ile İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin bağlantısını oluşturan bir ara nokta olması diyebiliriz. Önce Outlet Sanat Galerisi, ardından Pi Artworks ve Galeri Non birbirine yakın mekanlara yerleştiler. Ardından bu gruba, zaten yıllardır bu bölgede yer alan Galeri Apel, Daire Sanat, ve Rodeo da eklendi. Gelecekte Parlor X ve Elipsis de bu bölgedeki yeni mekanlarına taşınacak. Tophane ve bu güzergahta yer alan tüm bu birbirinden yenilikçi ve genç galeriden bahsetmemizin nedeni içinde bulundukları Tophane Art Walk oluşumu. Fikir öncelikle Tophane Art Walk üzerine bilgi aldığımız Outlet Sanat Galerisi’nden Azra Tüzünoğlu ve Pi Artworks’ten Yeşim Turanlı tarafından 2008’de ortaya atıldı. Geçen bir yılın ardından diğer galerilerle bu fikri paylaşan Azra Tüzünoğlu ve Yeşim Turanlı olumlu bir tepki alınca 2009’da Tophane Art Walk resmen şekillendi.

Tophane Art Walk nedir?

Azra Tüzünoğlu diyor ki: “Tophane Art Walk, küçük bir bölge üzerinde yer alan galeri, insiyatif, müze ve diğer sanat kurumlarının bilgilerini potansiyel izleyiciye ulaştırmayı hedefleyen ve bu kurumları bir harita aracılığıyla birbirine bağlamaya aracı olan bir lokal sanat haritasıdır. Harita, iki aylık periyotlarla, yaklaşık 5.000 adet basılıp ücretsiz olarak bölgeye dağıtılıyor. Özellikle, kitapçılara, kafelere, sinemalara, galerilere, müzelere veriliyor. İki taraflı haritanın ön sayfasında galerilerdeki etkinliklerle ilgili ayrıntılara yer verilirken, arka sayfasında ise harita üzerinde renkli yazılarla galeriler, müze ve diğer sanat kurumları işaretleniyor. Her sayının kapağında genç bir fotoğrafçının Tophane’yle ilgili çalışmalarına yer veriliyor.”

Tophane Art Walk ile neler oluyor?

İlk gerçekleşen etkinlik geçtiğimiz ay oldu. Haritada yer alan galeriler aynı gün aynı saatte sergi açılışı yaptılar. Böylece ziyaretçiler aynı gün birkaç saat içinde birçok galerideki sergiyi görmüş oldular. Sokak alışmadığımız bir şekilde kapı kapı sergi gezen izleyicilerle doluydu. Bu Pazar günü ise ilk defa haritada yer alan tüm galeriler açık olacak, özellikle aynı çalışma saatlerini paylaştığı için diğer galerileri ve kurumları gezme şansı bulamayan sanat insanları ve Cumartesi günleri de çalışmak durumunda olanlar için sergi görmeleri için bir fırsat yaratılacak.

İleride ise haritada yer alan galerilere haftanın belli günlerinde Rehberli Turlar düzenleme fikri var. Aynı gün yapılan açılışların çoğaltılması hedefleniyor ve yakın gelecekte ayda bir Pazar haritada yer alan sanat galerinin açık olması etkinliği devam edecek. Ve Tophane Art Walk yeni açılan galerilerle büyüyecek…

Hiç yorum yok: