"Ateş düştüğü yeri yakar ve biz ateşin düştüğü yerdeyiz" diyerek açılışı yapılan "Ateşin Düştüğü Yer" sergisi, insan hakları ihlalleri konusunda toplumsal belleği canlı tutmayı ve hakikatle yüzleşme sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) 20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sergi, "Sürmekte Olan Toplumsal Travmayla Baş Etme Projesi" kapsamında Tophane Depo'da geniş katılımlı bir etkinlikler dizisinin ilk adımı.
Gönüllülük esasında düzenlenen bu etkinlikler dizisi kapsamında ayrıca seminerler düzenlenecek, belgesel film gösterimi gerçekleştirilecek ve bir katalog yayınlanacak.
131 sanatçılı sergi
Dün (9 Mart) akşam açılışı yapılan ve 22 Nisan'a kadar sürecek serginin küratörü de yok, sponsoru da. Sergide 131 sanatçının eserleri gösteriliyor. Sergiye ilk adımda istiklal marşını bağıra çağıra okuyan bir çocuğun sesi duyuluyor.
Açılış akşamında ilginin oldukça yoğun olduğu sergide üst katlara çıktıkça yerlerde küçük kurşun kalemleri dikkat çekiyor. Duvarlarda kadına yönelik şiddeti yansıtan gazete küpürlerinden kayıpların resimlerinin sinevizyon gösterimine kadar insan hakları ihlallerini yansıtan pekçok görsel...
Açılışta bulunan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, açılıştan önce hazırlık aşamasında bulunduğunu, ancak serginin bu boyuta ulaşacağını düşünmediğini söylüyor.
"Vakfın 20. yılı için aldığı en büyük armağan. Dayanışma bambaşka bir şey, bize bunu yaşattıkları için tüm sanatçılara şükran duyuyorum. Umarım bundan sonra iyi şeyleri sergileriz."
Acıya göz katmak
Çoğunun sergide eserleri bulunan sanatçılardan oluştuğu 12 kişilik bir çalışma grubu kolektif bir çalışmayla serginin organizasyonunu üstlenmiş.
Çalışma grubundan Hakan Gürsoytrak, "yaptığımız şey acıya göz katmak" diyor ve var olan bir enerjinin sergi şeklinde ortaya çıktığını belirtiyor ve devam ediyor: İnsan kaybetmekten bıktık, insan kazanmak için oluşturulan bir proje bu...
Sergide "İktidar ve Öteki" isimli video çalışması gösterilen sanatçı Mehmet Öğüt, normalde bu kadar çok sanatçının bir araya gelmesinin problemli olacağını ancak bu sergide hem sanatçılar hem de vakıf üyeleri arasında özverili bir eklemlenme olduğunu söylüyor.
Çalışma grubundan Nurcan Gündoğan, serginin sivil toplum ile sanatçıların bir araya geldiği nadir bir buluşma olduğunu söylüyor.
"Bu buluşmada farklı disiplinlerden insanlar devlet kaynaklı insan hakları ihlalleri üzerine işler sergiliyor. Gelen işler sergiyi yönlendirdi. Sergi için Ağustos ayından beri çalıştık. Tüm organizasyon gönüllülük ve elbirliğiyle yürütüldü."
Travma paneli 19 Mart'ta
19 Mart'ta Toplumsal Travma Paneli yapılacak. Panelde Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Dr. Ayşe Betül, Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Murat Paker, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Kerem Altıparmakve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı konuşacak.
Sergi Katılımcıları: A77 Kolektifi, 19 Ocak Kolektifi, Abdo, Ahmet Öğüt, Ali Bozan, anti-pop, Antonio Cosentino, Armağan Pekkaya, Arzu Aydın Deveci, Arzu Başaran, Aşkın Adan, Atıl Kunst, Aylin Kuryel, Azra Deniz Okyay, Banu Cennetoğlu, Barış Doğrusöz, Barış Eviz, BEKS, Berat Işık, Borga Kantürk, Buket Özsoy Güreli, Burak Arıkan, Burak Delier, Burak Karacan, Çağrı Saray, CANAN, Cemil Cahit Yavuz, Cengiz Tekin, Cins, Deniz Rona, Derya Sayın, Dilek Winchester, Dilşat Zulkadiroğlu, Eda Gecikmez, Elçin Ekinci, Emre Zeytinoğlu, Endam Acar, Ender Özkahraman, Erdağ Aksel, Erdal Duman, Erinç Seymen, Erkan Özgen, Erkin Gören, Esat Cavit Başak, Eşber Karayalçın, Evrim Özarslan, Extramücadele, Eyüp Öz, Fatih Pınar, Fatih Tan, Ferhat Özgür, Fikret Atay, Fulya Çetin, Gencer Yurttaş, Gülsün Karamustafa, Ha za vu zu / Hafriyat, Hakan Akçura, Hakan Gürsoytrak, Hale Tenger, Halil Altındere, Harald Naegeli, Harun Antakyalı, Helin Anahit, Huri Kiriş, İlhan Sayın, İnci Furni, İnsel İnal, İpek Duben, İrfan Önürmen, Itır Demir, Juan Botella Lucas, Kadir Çıtak, Kardelen Fincancı, Kemal Gökhan Gürses, Kemal Özen, Korkut Canpolat, Manuel Çıtak / Şebnem İşigüzel, Mehmet Ali Boran, Mehmet Çeper, Mehmet Fahracı, Mehtap Yücel, Memet Güreli, Mehmet Öğüt, Metin Üstündağ, Müge Akçakoca, Murat Akagündüz, Murat Başol, Murat Morova, Murat Tosyalı, Mürüvvet Türkyılmaz, Nalan Yırtmaç, Nancy Atakan, Nazım Ünal Yılmaz, Nazım Dikbaş, Neriman Polat, Nihan Çetinkaya, Nurcan Gündoğan, Oda Projesi, Orhan Cem Çetin, Özgür Erkök, Özlem Demirtaş, Özlem Gök, RAD, Rafet Arslan, Selçuk Fergökçe, Selda Asal, Selim Birsel, Şener Özmen, Şerif Kino, Serpil Odabaşı, Sevil Tunaboylu, Şaban Dayanan, Şevket Sönmez, Suat Öğüt, Süreyya Acar, Tan Cemal Genç, Tan Oral, Taner Güven, Tayfun Serttaş, Turgut Yüksel, Ümit Kıvanç, Vahit Tuna, Veysi Altay, Volkan Aslan, Yasemin Özcan Kaya, Yeşim Ağaoğlu, Yonca Saraçoğlu, Yücel Can, Zeren Göktan, Zeynep Özatalay, Zeyno Pekünlü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder