23 Nisan 2011 Cumartesi

BURAK DELIER@RADIKAL (Bu 'parka'yı alır mısınız?/AYŞEGÜL SÖNMEZ)


SERGİ
Burak Delier’in sergisi, 23 Nisan’a kadar Outlet’te


Sergi, “Kendinden memnun, kolayca metalaşabilen anarşist jestlerde bulunmaktansa, sanat üzerine deneysel araştırmalar yürütmenin daha anlamlı ve yıkıcı olabileceğinin ayırdına varıyorum” başlığını taşıyor. Delier’in bu kendini fazlasıyla ifade eden sergi başlığına sanatı tanımladığı şu iddialı ama içten sözleri de eklemeli: ‘hayatı daraltan güç politikalarının karşısına konabilecek, ihtiyacımız olan alanı bize açabilecek bir güç’. Delier bu uğurda öncelikle galeriyi bir ofise çevirmeye karar vermiş. Ve galeri çalışanlarının asma kattaki çalışma düzenini bozarak onları galerinin girişine sevk etmiş. Mekânın aşağı katında yer alan yerleştirmesi için daha önce 10.İstanbul Bienali’nde gösterilen işi Parkalinç’ten yola çıkmış. Bireyleri protestolardan koruyan Parka-Linç’i bir ürün olarak piyasaya sürmek için bir seri araştırma yaptırmış. Araştırma için gerekli kullanıcı hedef kitlesini temsil eden bir grup gerçek insanla ve böylesi ürünler için strateji geliştiren gerçek bir şirketle çalışmış.
İki ayrı ekranda, filmlerde tanığı tespit etmek için kullanılan görünmez camları anımsatan camların ardında, Parkalinç’i kullanıcılarının ürünle ilgili sohbetleri ve bu ürünü kullanacak olanlara stratejistlerin sorduğu sorulardan oluşan sorgusu yer alıyor. Bizler de kulakları takıp bu konuşmaları dinleyebiliyoruz.
Ürün bir cips ya da meyveli yoğurt olmayıp protestolarda geçen zorlu anlarınızda sizi koruyacak bir parka olunca, kullanıcılar Türkiye’nin muhalif, eylemci kanadını oluşturuyor. Camın ardındaki diyaloglarda onlardan birinin Cumartesi annesi, diğerinin Kürt bir muhalif öğrenci olması doğal. Stratejistlerle konuşan bu örnek gruptan genç kadının eylemlerde çanta taşımaktan yorulduğunu, Parkalinç’in bol cepli olmasının bu anlamda bir avantaj olduğunu belirtmesi de öyle. Marka yetkilileri aslında izleyici onu dinlesin diye kendi aralarında konuşan örnek tüketici grubun yaşadıkları şiddet deneyimlerinden ilk ve son coplarından, işkenceden bahsetmeleri, bunu piyasaya çıkacak bir ürün için konuşuyor olmaları gerçekten serginin en kilit anlarını oluşturuyor.

Sanatın ne olduğu araştırması
Bu kilit, ‘hayatı daraltan güç politikalarının karşısına konabilecek, ihtiyacımız olan alanı bize açabilecek bir’ anahtar olabilir hakikaten. Delier’in yaptığı bu piyasa araştırması pekala bugün sanatın ne olduğunun araştırılması anlamına geliyor. Piyasaya bol bol ürün veren bir piyasanın değerlerini de aşındırmaktan geri durmuyor.

Hiç yorum yok: