16 Mart 2009 Pazartesi

sharjah//on air


Sharjah'dayız! Bu 5. günümüz. Plaj, havuz, mall ucgeninin ne kadar sıkıcı olabilecegini tahmin edebilenler, March Meeting'in ruhumuza iyi geldigini dusunmesinler.
Adı guzel, kendi ilk gunu "eh!" geçen bu konuşmalar, aslında middle east icin onemli bir karsılasma alanı. gecen yılki mart bulusması raporu sadece arapca basıldıgından ne olup bittigi konusunda kısıtlı bilgiler edinebildik. bugun sharjah bienali anlatımıyla baslayan konusmaların 2. seansında agır toplar vardı. Once adını sanını pek duymadıgımız Taskent Bienali, sonra Thomas Krens ve ve ve Rem Koolhaas. Mimarlar konusmaya baslayınca, tüm bu UAE hikayesi daha enterasan bir gorunum alıyor. Once billion dolarlık Louvre "French"aiseı, sonra Abu-Dhabi Guggenheim Projesi ve bu "freak, weird, absurd" yasam içinde Koolhaas "back to basic" diyor. ve kendi referansları arasına Vogue'un Anna Wintour'ının onsozlerinden birini yerleştirebiliyor. dunyanın tum tuhaf binaları vs dubainin ve abu dhabi ve sharjah'nın binaları.. bu "arz"uya baglı sacmalıkların sonuna geldik ve kriz bize baska turlu yasamayı, organize etmeyi, dizayn etmeyi ogretecek umarım diyordu..



3. seanslarda bir dizi kitap tanıtımı dinledik. once bidoun'un calıskan cocukları antonia, lara ve huda, sharjah bienali icin hazırladıkları kitabın arka planını anlattılar. bu bitmemiş, yapım halindeki kitap fikri sanırım bu ulkenin kendisinden kopup geliyor. zira hersey yapım halinde ve sanki hiç bitmeyecekmiş gibi burda.. hazırladıkları bir kucuk anketi bienal sanatcılarına gonderip, yanıt istiyorlar. sonra, projelerinin taslaklarını ve sharjahyı ilk ziyaretlerinden topladıklarını vs vs.. sonucta, renkli, dusunulmus ama uzun uzadıya degerlendirmeler okumak isteyenleri tatmin etmeyecek bir kitap cıkmıs.
tarek al-ghoussein'in kitabı absentia ve rasha salti ve ziad antarın ortak calısmaları bereft beirut kitapları sunuldu. cok enteresan olduklarını soylemek isterdim.. sweet tasting & lecture tuhaf adlı konusmaya katılmadık. arkası yarın.

Hiç yorum yok: